Klub Den Grimme Ælling

Til Forældre til børn, unge og voksne med særlige behov.

Jeg er mor til en autist. Min mand er far til en autist. Vi er dem der gerne må fortælle autistvittigheder. Det bliver vi nødt til indimellem, når livet bliver for hårdt.

Jeg har startet en forældreklub for forældre til børn med særlige behov. Det er et sted hvor udmattelsen, der stråler ud af mine øjne bliver genkendt. Et sted, hvor alle ved hvordan det er at lægge sit hoved på puden om aftenen, sammen med frygten, og at stå op med frygten om morgenen. Et sted hvor alle ved, hvor forfængeligheden blev af, hvor alle ved hvorfor haven står på stand-by og huset er i forfald, ude og inde. Et sted hvor alle ved hvad der skete med venskaberne, at det kun er de få stærke der har overlevet, og det til trods for, at man aldrig ser dem. Hvor alle ved at nye venskaber er utænkelige. Det er en klub, hvor jeg ikke er alene med skammen over, at jeg ikke kan glæde mig på andres vegne, når de fortæller om deres normale børn, skolestart, de ting de siger og gør og de ting de går til, og altid er de bedste til. Når de får kørekort og studenterhuer.

Klubben er et sted hvor man kender frygten for sin egen død, ikke pga. døden, men pga. hvad der skal blive af ens barn, når man er væk. Det er et sted, hvor man sammen med mig forbereder sig på, at andre får børnebørn, fortæller om de små vidundere og diskuterer hvad de er, bedster eller mormødre og fædre, vel vidende, at man skal være dybt taknemmelig, hvis ens store barn en gang imellem har en kæreste. I den her klub kender alle de medlidende blikke rettet mod barnet, og de bebrejdende blikke rettet mod én selv. Blikke der siger: Hvis det var min søn, var det ikke gået så galt. Dårlige forældre! Strenge, ubarmhjertige forældre, dårlige opdragere.

Jeg har startet Klub Den Grimme Ælling, fordi jeg har været igennem hele turen, med min mand og vores søn. Vi var de heldige, at kampen gjorde os stærkere sammen, men vi ved også, at den har adskilt ligeså mange, som den har knyttet tættere sammen. Men, som jer, tog vi turen sammen med en uendelig række af socialrådgivere, psykologer og pædagoger. Vi har taget samme dans med institutioner og kommuner, som alle andre forældre til børn med særlige behov. Og vi ved at det aldrig stopper. Bumpene på vejen bliver ved med at dukke op. Nye anledninger til ny frygt, er et livslangt vilkår.

Men!!! Jeg har startet denne klub, fordi jeg også ved, at ind imellem skinner solen. Nye venskaber er ikke utænkelige. Forfængeligheden dukker op, ikke konstant, men den dukker op. En dag finder man sig selv i staudebedet og en dag vækker sollyset, der afslører spindelvæv og gamle flueklatter, lysten til at blande sæbevand og smide de gamle gardiner ud.

Jeg har en god ven og kollega, som selv har et barn med særlige behov. Han sagde engang om vores børn, at Gud har lavet dem med venstre hånd. I dag ser jeg på min søn, som nu er en ung mand. Han er autist og så urimelig udfordret, men når jeg ser på ham bliver jeg så stolt og så varm indeni. Han giver mig al mulig grund til at tro på livet, tro på projektet, tro på ham. Han giver mig grund til at give slip på frygten og forberedelserne inden jeg dør, i hvert fald længe nok til at jeg kan komme op efter luft, og køre på planteskolen eller i byggemarkedet, eller drikke en kop kaffe med en der har inviteret mig, fordi vi pigesnakker godt sammen. Jeg ser på min søn og tænker: Gud er ventrehåndet! Se bare min smukke, seje, imponerende søn. For sådan er det jo med den grimme ælling, den bliver til en smuk smuk svane.

Hvis du har lyst til at komme i klub Den Grimme Ælling, tænker at det måske er noget for dig, hvis alle jer der er derude, som føler at I er de eneste i jeres situation, de eneste der er i laser, har lyst til at være med i klubben, sammen med alle de andre, som også er de eneste der er i laser, så mødes vi hver anden tirsdag i konfirmandstuen på Majgårdsparken 23. kl. 19.00-21.00. Jeg håber sådan at vi får lov til at møde jer i klubben, for her ser vi muligvis hinanden for første gang, men vi genkender hinanden alligevel.

Klub Den Grimme Ælling

Du kan ringe til mig på tlf. 2345 8912 eller skrive til mig på mpf@km.dk hvis du er interesseret. Du kan også bare møde op til en klubaften, du er altid velkommen.

De bedste tanker til de særligt indviede fra

Mette Præstegaard Friis, autistmor og sognepræst i Skads.

Mødedatoer 2022: 23/8, 6/9, 20/9, 4/10, 18/10, 1/11, 15/11.

Klubhus: Konfirmandstuen i præsteboligen Majgårdsparken 23, Andrup 6705 Esbjerg Ø.